Ingen ingeniører trodde det var mulig å bygge FishGLOBE i PE-plast. De sa at jeg skulle komme tilbake når jeg ville bygge den i stål og betong, forteller Gründer Arne Berge.
Gründer Arne Berge ønsket å bygge oppdrettsanlegget i PE-plast, men ingen av ingeniørene han kontaktet trodde det var mulig. De sa at jeg skulle komme tilbake når jeg ville bygge den i stål og betong, forteller Berge. Dette stoppet ikke Berge, som startet med små prototyper for å vise at teknologien fungerte. Nå bygges FishGLOBE V5: Postsmoltanlegget.
I over seks år har Berge jobbet med FishGLOBE-konseptet. Alle komponenter har minst to funksjoner for å forenkle design og holde kostnader nede, forklarer Berge. Postsmoltanlegget har en diameter på 22 meter og i midten står et 19 meter høyt avløpsrør. Rundt avløpsrøret er seks mindre tilførselsrør plassert, som også bærer den tilsynelatende runde globen. Den er i realiteten 24-kantet og laget av prefabrikerte elementer i Wasa i Finland hvor hovedentreprenør Uponor Infra holder til. De har engasjert ØPD på Stathelle i Telemark som underleverandør til å bygge postsmoltanlegget.
Konstruksjonen blir verdens største PE-plastkonstruksjon har en holdbarhet på 100 år og er resirkulerbar, forteller industrisjef i Uponor Geir-Are Berg. Dersom noe skulle skje som forkorter levetiden til FishGLOBE V5 kan man resirkulere delene. Ettersom at postsmoltanlegget er et lukket system kan den også frakte fisk skånsomt inn og ut av merden ved å bruke kompressorer til å fylle merden med luft. Vannet blir da presset ut av postmoltanlegget hvor fisken følger med uten skader. Les hele artikkelen på teknisk ukeblad sine nettsider her.
Se timelapsevideo av FishGLOBE V5: Postsmoltanlegg