• Fremhevet
  • Nyheter

Watbots: lanserer sin notvaskerobot og åpner forhåndssalget

  • Sektor: Hav
  • Dato: august 24, 2021

  • Selskap: Watbots bygger og utvikler autonome roboter for daglig vask, inspeksjon og avansert analyse av oppdrettsnøter.

Watbots avholdt avduking og åpnet forhåndssalg av sin notvaskerobot under havbruksmessa AquaNor tirsdag 24. august. Da vi informerte våre testkunder om dette var den umiddelbare responsen at samtlige ønsket å forhåndsbestille roboter til sine anlegg, som er helt rått, forteller Kim André Eide, salgssjef i Watbots.

Oppdretteren sikrer hver merd med én fast robot, som vasker og scanner nota 24/7, uten noe form for menneskelig styring. Vi jobber for å sette en helt ny bransjestandard, sier Håvard Lillebo, daglig leder i Watbots. Dersom man for eksempel har hull eller slitasje i nota, får man beskjed om det med en gang. Roboten vasker nota helt ren, og på denne måten slipper man servicefartøy, mulig smitte mellom anlegg, mindre partikler i vannet, bedre fiskehelse, og ikke minst bedre HMS for de som jobber på anlegget, forteller Lillebo.

Watbots bygger «lærende roboter», det vil si at erfaringsdata vil overføres til og fra databasen hver gang robotene kommer i dockingstasjonen. Dermed blir de litt «smartere» til neste runde i nota.  Watbots har jobbet fram mye ny teknologi som aldri har blitt brukt før, og selskapet har nå hele fem patenter inne til behandling i Patentstyret. Dette er viktige patenter som skal beskytte oppfinnelsene våre, som gjør at vi må holde en del kort tett til brystet, forklarer Lillebo. Jeg kan røpe at ett av patentene omhandler bruk av kunstig intelligens til å måle trådtykkelse. Det er superkult, og noe som ingen har gjort før oss! Det er avansert teknologi vi jobber med og vi gleder oss til avsløre mer etter hvert, avsluttet Lillebo.