• Fremhevet
  • Nyheter

Aquabio: videreutvikler SeapiX 3D sonaren for oppdrettsnæringen

  • Sektor: Hav
  • Dato: desember 10, 2020

  • Selskap: Waive hjelper fiskeoppdretterne å se under overflaten for å avdekke de faktiske forholdene i sine fiskemerder.

Aquabio er leverandør av sonaren SeapiX fra IXblue til norske fiskebåter, samt videreutvikler av samme maskinvare for nye bruksområder innen fiskerinæringen. Nå skal Aquabio også starte egen produktutvikling for å skape et banebrytende sanntids produksjons- og planleggingsverktøy tilpasset oppdrettsnæringen.

Aquabio jobber nå for at teknologien skal gi en 3D-modell med nøyaktig informasjon om blant annet fôring, antall fisk, vektfordeling mellom arter og plassering. Vi blir de første i verden som kan gi et komplett bilde av all fisken med nøyaktig plassering i vannsøylen og hvordan de beveger seg på individnivå, sier Mikkel Straume, prosjektleder i Aquabio. Systemet ser for eksempel forskjell på laks og leppefisk inne i merden, eller gir beskjed om laks eller ørret skulle befinne seg på utsiden av merden. Da er det på tide å sjekke om det er hull i nota, sier Straume. Oversikt over artene på utsiden av merden kan også gi nyttig informasjon om økt trussel av pigghå eller makrellstørje.

Sommeren 2019 gjennomførte Aquabio en test i merd hos Eide Fjordbruk i Vestland fylke. Aquabio visualiserte merden, oppankring og biomassen rundt merden. Vi har også testet at vi kan telle enkeltstående fôrpellets, så systemet skal kunne benyttes som et et fullautomatisk verktøy for optimal fôring, forklarer Straume. Produktlansering blir etter planen på Aqua Nor.