Vi gleder oss til å samarbeide her, og vi er jo allerede i gang, sier Terje Andersen, daglig leder i Elinor Batteries.
Foran ansatte, inviterte gjester fra forskning, utdanning og industri, kunne konsernsjef i SINTEF Alexandra Bech Gjørv og næringsminister Jan Christian Vestre erklære batterilaben for åpnet.
I 2022 omsatte SINTEF for 100 millioner kroner på batteriforskning, og vi er med på pågående EU-prosjekter tilsvarende omlag 1 milliard kroner, forteller Gjørv. Vi driver batteriforskning langs hele verdikjeden, og de forskerne som skal drive denne laben, er tungt involvert i neste generasjons bærekraftige batterier, avslutter Gjørv.
Elinor Batteries og SINTEF inngikk tidligere i år en avtale om strategisk samarbeid, der nettopp batterilaben står sentralt. Målet med samarbeidet er å bidra til å skape en bærekraftig og konkurransedyktig batteriproduksjon i Midt-Norge, samtidig som det bygges opp et kompetansemiljø i verdensklasse på batterier gjennom SINTEFs Battery Lab.
Elinor Batteries kan bruke batterilabens kompetanse og fasiliteter før selskapets batterifabrikk er ferdigstillt i 2026, som betyr at selskapet kan begynne å jobbe ut mot markedet til tross for at egne lokaler ikke er på plass. Når industri møter forskning på denne måten, så er det en drømmehistorie, sier Terje Andersen. Jeg fikk et lite adrenalinkick av å gå gjennom laben. Vi gleder oss til å samarbeide her, og vi er jo allerede i gang, avslutter Andersen.
Når Elinor Batteries etter planen starter første byggetrinn på sin fabrikk i Orkland i 2024, vil dette bli Norges tredje gigafabrikk for batterier. Fra før er Freyr i gang med sin fabrikk i Mo i Rana, og Morrow startet byggingen i Arendal i januar i år.