• Fremhevet
  • Nyheter

Kyoto Group: samarbeider med Yara om salt til energilagring

  • Sektor: Infrastruktur
  • Dato: april 21, 2023

  • Selskap: Kyoto utvikler en innovativ conteinerbasert løsning for termisk energilagring, for å generere damp etter behov i industrielle prosesser.

I ti år har Yara utviklet et patentert og ammoniakkfritt salt som kan ta vare på overskuddsenergi fra sol- og vindkraft. Kyoto Group skal nå samarbeide med Yara og bruke deres saltblanding til sine termiske batterier for lagring av overskuddsenergi til Nordjyllandsværket kraftverk utenfor Aalborg i Danmark.

Yara fått verifisert egenskapene til saltet i det det ønskede temperaturområdet gjennom et stort EU-finansiert pilotprosjekt i Portugal sammen med mange andre samarbeidspartnere. Prosjektet har avdekket grad av korrosjon, utslipp, stabilitet og degradering, samt hvordan saltet skal lagres, transporteres og smeltes. Mellom 80 og 130 grader er saltblandingen som varm honning og olivenolje, men ved smeltepunktet på 131 grader blir saltblandingen nesten like tyntflytende som vann. Vi har designet dette for å fungere best opptil 500 grader for å fungere som et batteri for industrien, men det tåler 525 grader med en viss degradering over tid, forteller Magnus Rambraut, prosjektdirektør for forretningsstrategi i Yara.

De termiske batteriene vi produserer, hvor vi bruker Yara sitt salt på grunn av det brede temperaturområdet, tror vi vil få en betydelig rolle i å dekarbonisere industrien, forteller Camilla Nilsson, daglig leder i Kyoto Group. Årlig bruker industrien i verden 25.000 TWh energi, og det meste blir produsert med gass eller kull. Alt dette må elektrifiseres, og saltbatterier vil kunne ta 45 prosent av dette energibehovet, konkluderer Nilsson.