• Fremhevet
  • Nyheter

Nanize: utvider FoU-teamet etter spennende testresultater

  • Sektor: Infrastruktur
  • Dato: mars 20, 2021

I januar annonserte Nanize tre stillinger for materialforskere til deres nye nanoteknologi-lab i Narvik, for å jobbe med et slitesterkt anti-tilsmussing og anti-friksjonscoating.

To måneder senere fikk Nanize 106 doktorgradsstudenter og 59 masterstudenter som søkte på disse jobbene. Det var søkere fra bokstavelig talt hele verden, og vi måtte dessverre si nei til mange svært dyktige og erfarne personer, sa David Hogg daglig leder i Nanize.

De nyansatte vil fortsette det pågående samarbeidet med Sintef i Trondheim, som har vært viktig for verifiseringen av produktet. Resultater viser en friksjonskoeffisient (CoF) på 0,01-0,02, som er dramatisk lavere enn eksempelvis teflon (se illustrasjon). I tillegg viser resultatene at coatingen tåler et trykk hele 500 pascal (Pa), hvor teflon er kjent for å tåle rundt 40 Pa. Det er et helt unikt produkt som Nanize har utviklet, forteller Sergio Armada, seniorforsker i Sintef. Vi har gjort en rekke tester og det har en ekstremt lav friksjon. Bedre enn teflon, avslutter Armada.